Danmarks elektricitet: Hvordan kommer det ind i vores huse?

Danmarks elektricitet: Hvordan kommer det ind i vores huse?
Danmarks elektricitet: Hvordan kommer det ind i vores huse?

Danmark er et af de mest miljøbevidste lande i Europa. I Danmark har vi et centraliseret elsystem, der består af fire store kraftværker og over 400 mindre kraftværker. Den samlede kapacitet er på omkring 40 gigawatt, hvilket svarer til ca. 25 % af vores samlede efterspørgsel efter elektricitet. Men hvordan kommer denne elektricitet ind i vores huse?

Elektriciteten transporteres fra kraftværkerne til byerne, hvor den distribueres til husholdningerne. Og på den måde, får vi strøm i vores huse.

Hvilke el-selskaber er der i Danmark?

Danmarks største leverandør af energiprodukter er Ørsted, som de fleste nok kender som DONG Energy A/S. De leverer ca. 40 % af Danmarks råolie, gas og kul samt 100 % ren vindproduceret elektricitet gennem datterselskabet DONG Energy Wind Power. Derudover er der Energi Fyn, Verdo med flere.

Mange vælger det elselskab, som er billigst, og som tilbydes der hvor man bor, da alle gerne vil have billig strøm.

Strøm kan skabes på forskellige måder

Strøm kan laves på forskellige måder.

– Kul eller gas brændes i et stort kraftværk, og varmen danner damp, som driver en elgenerator.

– Vindmøller bruger vinden til at dreje vingerne rundt om en rotor. Denne bevægelse får magneter til at dreje rundt i en generator, der producerer elektrisk strøm

– Vand bruges til at drive turbiner i vandkraftværker (automatisk kontrollerede af vandstanden i et reservoir)

– Solen opvarmer olie, smeltet salt eller en anden væske til damp, som driver en elgenerator. Solvarmeenergi kan også bruges til at drive turbiner, der pumper vand ind i reservoirer i større højder, hvor det lagres, indtil det er nødvendigt, og hvor det frigives nedad gennem turbiner

Klimavenligt strøm

Nogle af energiselskaberne i Danmark er 100 % klimavenlige, hvilket betyder, at de producerer deres elektricitet fra bæredygtige kilder som vind og sol. Et eksempel er Ørsted (DONG Energy), som har fået en plads på Dow Jones Sustainability Index, seks år i træk (2009 til 2015) og har ligget højt på mange andre.

Danmark er kendt for at være førende inden for vindkraft, men potentialet i solenergi er også stort. Danmark har gode betingelser for både storskala- og småskalaproduktion af solceller.

Selv om vi ofte tager for givet, at trykke en kontakt i hjemmet, som tænder lyset, så er det også vigtigt, at vi også sparer på vores strøm, for at belaste jorden mindre. Jo mindre strøm vi bruger i vores husstande, jo mindre strøm skal deres produceres, og det er ikke helt ressource-venligt, at producere strøm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *